Politika varstva zasebnosti in piškotkov

Ta politika varstva zasebnosti in uporabe piškotkov velja za vsakogar, ki se skladno s Splošnimi pogoji poslovanja in uporabe spletnega mesta www.visitljubljana.com šteje za uporabnika ter za celotno spletno mesto, vključno z njegovimi podstranmi.

Uporabnik je vsaka pravna ali fizična oseba, ki uporablja oziroma obišče spletno mesto www.visitljubljana.com (v nadaljevanju: uporabnik).

Kupec je vsaka pravna ali fizična oseba, ki v skladu s Splošnimi pogoji poslovanja in uporabe spletnega mesta sklene eno izmed pogodb (v nadaljevanju: kupec).

Z uporabo spletnega mesta, uporabnik potrjuje, da se strinja s to Politiko varstva zasebnosti in piškotkov. Uporabnik se z nadaljnjo uporabo spletnega mesta strinja s spremembami.

I. Varstvo osebnih podatkov

V javnem zavodu Turizem Ljubljana spoštujemo vašo zasebnost in bomo vaše osebne podatke uporabili izključno za navedene namene. Vaše osebne podatke bomo skrbno varovali v skladu z zakonodajo, ki ureja varstvo osebnih podatkov (Uredba EU 2016/679 (GDPR) in Zakon o varovanju osebnih podatkov - ZVOP-1), pravili o varstvu osebnih podatkov in internimi akti našega zavoda

1. Upravljavec osebnih podatkov

Upravljavec osebnih podatkov, ki se obdelujejo skladno s Pravili varstva osebnih podatkov, je javni zavod Turizem Ljubljana, Krekov trg 10, 1000 Ljubljana

2. Pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov

Pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov v javnem zavodu Turizem Ljubljana je Katja Hrvatin Rakar, dosegljiva na e-naslovu katja.hrvatin@visitljubljana.si

3. Obdelovalec osebnih podatkov

Pogodbeni obdelovalec osebnih podatkov javnega zavoda Turizem Ljubljana je družba Innovatif d.o.o., Poljanski nasip 6, 1000 Ljubljana. Upravljavec in obdelovalec osebnih podatkov sta medsebojna razmerja in obveznosti opredelila in uredila s pisno pogodbo

4. Posredovanje osebnih podatkov tretjim osebam ali v tretje države

Javni zavod Turizem Ljubljana zbranih osebnih podatkov ne posreduje tretjim osebam ali v tretje države.

Edina izjema je, ko se za pošiljanje e-novičnikov uporablja spletna platforma MailChimp, kjer so shranjeni osebni podatki za pošiljanje takih novic (ime, priimek, elektronska pošta, naziv podjetja, država). Spletna platforma MailChimp v svojih Splošnih pogojih uporabe in Politiki zasebnosti zagotavlja spoštovanje pravil iz Splošne uredbe GDPR (Uredba EU 2016/679) in potrjuje, da je pridobila certifikat skladnosti z zasebnostnim ščitom EU-ZDA (EU-U.S. Privacy Shield Framework)

5. Vrste osebnih podatkov in nameni njihove obdelave

Javni zavod Turizem Ljubljana zbira in obdeluje osebne podatke na podlagi privolitve posameznikov ali na podlagi sklenjene pogodbe za dobavo blaga ali pogodbe, ali drugega načina, o izvedbi turističnega aranžmaja.

5.1. Obdelava na podlagi privolitve

Javni zavod Turizem Ljubljana zbira in obdeluje osebne podatke posameznikov za namene pošiljanja e-novic, informacij o poslovnih priložnostih in možnostih sodelovanja za področju poslovnega in kongresnega turizma v Ljubljani ali sporočila za medije (javnost), dodatna gradiva za medije ter vabila na predstavitve in dogodke, ki so namenjeni obveščanju javnosti o stanju in razvoju turizma v Ljubljani. Navedena obvestila se pošiljajo izključno preko elektronske pošte.

Za ta namen javni zavod Turizem Ljubljana od posameznika zbira in obdeluje naslednje osebne podatke: ime, priimek, elektronski naslov.

Za namene poslovne komunikacije pa javni zavod Turizem Ljubljana zbira in obdeluje naslednje osebne podatke: ime, priimek, elektronski naslov, naziv podjetja in državo.

5.2. Obdelava na podlagi pogodbe

Javni zavod Turizem Ljubljana zbira in obdeluje osebne podatke posameznikov na podlagi sklenjene pogodbe za dobavo blaga ali pogodbe, ali drugega načina, o izvedbi turističnega aranžmaja, kakor to opredeljujejo Splošni pogoji poslovanja.

Osebni podatki, zbrani na tej podlagi, so potrebni za izvršitev pogodbene obveznosti o dobavi kupljenega blaga ali o izvršitvi naročene storitve v okviru ponudbe turističnih aranžmajev.

Za ta namen javni zavod Turizem Ljubljana od posamezika zbira in obdeluje naslednje osebne podatke: ime, priimek, elektronski naslov, ulica, poštna številka, mesto, država.

Javni zavod Turizem Ljubljana ne zbira številk in drugih podatkov, ki se nanašajo na kreditne kartice in jih kupec posreduje preko spletnega mesta. Te podatke zbirajo izključno ponudniki plačevanja s kreditnimi karticami.

5.3. Obdelava na podlagi zakonitega interesa

Javni zavod Turizem Ljubljana zbira in obdeluje osebne podatke posameznikov na podlagi zakonitega interesa v naslednjih primerih:

  • Fototeka: Na podlagi posredovanih osebnih podatkov iz obrazca (ime, priimek, elektronski naslov, namen uporabe fotografij) bo javni zavod Turizem Ljubljana posamezniku poslal dostop do fotografij. Javni zavod Turizem Ljubljana bo podatke iz zahteve hranil 3 leta zaradi možnosti preverjanja namenov uporabe posredovanih fotografij.
  • Povpraševanja za naročilo vodenih ogledov in drugih programov, ki so na voljo preko spletnih povezav Ogledi za skupine in Motivacijski programi. Javni zavod Turizem Ljubljana bo podatke iz oddanega povpraševanja uporabilo izključno za pripravo ponudbe, v primeru, da so ponudniki tretje osebe, pa bo javni zavod Turizem Ljubljana podatke posredoval tem tretjim osebam. Javni zavod Turizem Ljubljana bo osebne podatke iz obrazcev za povpraševanje hranil 3 leta.
  • Splošna povpraševanja. Javni zavod Turizem Ljubljana bo podatke iz tako oddanega povpraševanja uporabilo izključno za pripravo ponudbe, v primeru, da so ponudniki tretje osebe, pa bo javni zavod Turizem Ljubljana podatke posredoval tem tretjim osebam. Javni zavod Turizem Ljubljana bo osebne podatke iz obrazcev za splošno povpraševanje hranil 3 leta.

6. Varstvo osebnih podatkov

Javni zavod Turizem Ljubljana za zagotavljanje varovanja osebnih podatkov izvaja vse potrebne pravne, organizacijske in ustrezne logistično-tehnične postopke in ukrepe, bodisi sam na podlagi internih aktov, bodisi preko svojih pogodbenih partnerjev, tako, da se:

  • varujejo prostori, oprema in sistemsko programska oprema, vključno z vhodno-izhodnimi enotami;
  • varuje aplikativna programska oprema, s katero se obdelujejo osebni podatki;
  • preprečuje nepooblaščen dostop do osebnih podatkov pri njihovem prenosu, vključno s prenosom po telekomunikacijskih sredstvih in omrežjih;
  • zagotavlja učinkovit način blokiranja, uničenja, izbrisa ali anonimiziranja osebnih podatkov;
  • omogoča poznejše ugotavljanje, kdaj so bili posamezni osebni podatki uporabljeni in vneseni v zbirko podatkov in kdo je to storil, in sicer za obdobje za katero se posamezni podatki shranjujejo.

7. Rok hrambe osebnih podatkov

Osebni podatki posameznika, ki so pridobljeni na podlagi privolitve, se lahko obdelujejo in hranijo, dokler obstaja namen oziroma do preklica dane privolitve posameznika.

Osebni podatki posameznika, ki se obdelujejo na podlagi pogodbe, se lahko obdelujejo in hranijo še 5 let od izpolnitve pogodbenih obveznosti obeh strank. Računi se hranijo še 10 let po poteku leta, na katerega se račun nanaša v skladu z zakonom, ki ureja področje davka na dodano vrednost.

8. Pravice posameznika

Skladno z veljavno zakonodajo, ki ureja področje varstva osebnih podatkov, ima posameznik pravico dano privolitev kadarkoli preklicati, zahtevati vpogled, popravek, omejitev obdelave ali izbris osebnih podatkov, in sicer tako, da nas o tem obvesti pisno po pošti na naslov Javni zavod Turizem Ljubljana, Krekov trg 10, 1000 Ljubljana ali preko elektronske pošte info(at)visitljubljana.si. Na navedeni naslov lahko posameznik poda tudi pritožbo v zvezi z obdelavo njegovih osebnih podatkov.

Posameznik pa lahko pritožbo glede obdelave njegovih osebnih podatkov poda tudi neposredno pristojnemu nadzornemu organu, tj. Informacijskemu pooblaščencu Republike Slovenije

9. Ravnanje v primeru kršitev

V primeru kršitev varstva osebnih podatkov bo javni zavod Turizem Ljubljana nemudoma izvedel vse notranje in zunanje ukrepe (tehnične, organizacijske) za zaščito pravic in interesov posameznika, vsakega od prizadetih bo o tem obvestil, prav tako bo s tem seznanil pristojni nadzorni organ v Republiki Sloveniji.

II - Politika piškotkov

Piškotki so majhne datoteke z besedilom, ki jih spletne strani uporabljajo zato, da so izkušnje uporabnikov bolj učinkovite.

Po zakonu lahko piškotke na vaši napravi shranjujemo v primeru, ko so nujno potrebni za delovanje strani. Za vse druge vrste piškotkov potrebujemo vaše dovoljenje.

Ta stran uporablja različne vrste piškotkov. Nekateri se uporabljajo na zahtevo tujih strani, ki se pojavljajo na naši strani.

Za zagotavljanje delovanja vseh funkcij spletnega mesta, se uporabljajo naslednji piškotki (ang. cookies):

  • Zahtevani piškotki naredijo spletno stran uporabno, saj omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po strani in dostop do varnih območij spletne strani. Spletna stran brez teh piškotkov ne deluje pravilno.
  • Piškotki za spremljanje statistike so piškotki, ki jih potrebujemo za spremljanje obiska na spletnem mestu z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje.
  • Piškotki za trženje anonimno zbirajo podatke o vaših obiskih spletnih strani. Namen je prikazovanje oglasov, ki so primerni in zanimivi za posameznega uporabnika.

Natančen opis posameznega piškotka in čas njegove namestitve je razviden iz naslednje tabele:

Zahtevani piškotki

Zahtevani piškotki naredijo spletno stran uporabno, saj omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po strani in dostop do varnih območij spletne strani. Spletna stran brez teh piškotkov ne deluje pravilno.

Ime piškotka Servis Veljavnost Opis
CookieConsent Visit Ljubljana 1 leto Shranjuje soglasje za uporabo piškotkov uporabnika za trenutno domeno.
MyVisit Visit Ljubljana 1 leto Piškotek shranjuje informacije o vedenju neregistriranih uporabnikov.
__cfduid [x3] blueskytraveler.com, four-magazine.com, twoscotsabroad.com 1 leto Vsebinsko omrežje Cloudflare uporablja piškotek za prepoznavanje zanesljivega prometa na spletni strani.
incap_ses_# greengopost.com seja Ohranja odločitev uporabnika pri vseh zahtevah na spletni strani.
visid_incap_# greengopost.com 1 leto Ohranja odločitev uporabnika pri vseh zahtevah na spletni strani.
___utmvbfEuvEzYB greengopost.com seja Ohranja odločitev uporabnika pri vseh zahtevah na spletni strani.
___utmvbFIuvEzYB greengopost.com seja Ohranja odločitev uporabnika pri vseh zahtevah na spletni strani.
___utmvmfEuvEzYB greengopost.com seja Ohranja odločitev uporabnika pri vseh zahtevah na spletni strani.
___utmvmFIuvEzYB greengopost.com seja Ohranja odločitev uporabnika pri vseh zahtevah na spletni strani.

Piškotki za spremljanje statistike

Piškotki za statistiko pomagajo lastnikom spletnih strani razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran tako, da anonimno zbirajo in javljajo informacije.

Ime piškotka Servis Veljavnost Opis
_ga Google Analytics 2 leti Opravi registracijo edinstvene identitete (ID), ki se uporabi pri ustvarjanju statističnih podatkov o tem, kako obiskovalec uporablja spletno stran.
_gat Google Analytics seja Aplikacija Google Analytics uporablja piškotek za uravnavanje števila zahtevkov.
_gid Google Analytics seja Opravi registracijo edinstvene identitete (ID), ki se uporabi pri ustvarjanju statističnih podatkov o tem, kako obiskovalec uporablja spletno stran.
_pinterest_cm pinterest.com 1 leto Aplikacija Pinterest uporablja piškotek za sledenje uporabe njihove storitve.

Piškotki za trženje

Piškotki za trženje se uporabljajo za sledenje uporabnikom prek spletnih strani. Namen je prikazovanje oglasov, ki so primerni in zanimivi za posameznega uporabnika.

Ime piškotka Servis Veljavnost Opis
ads/ga-audiences Google Analytics seja Aplikacija Google AdWords uporablja piškotek za ponovni stik z obiskovalci, ki lahko najverjetneje postanejo kupci na podlagi spletnega vedenja obiskovalca na spletnih straneh.
collect Google Analytics seja Piškotek se uporablja za pošiljanje podatkov aplikaciji Google Analytics o napravi obiskovalca in vedenju. Sledi obiskovalcem na napravah in po trženjskih poteh.
Fr Facebook 3 meseci Aplikacija Facebook uporablja piškotek za dostavo serij oglaševalskih izdelkov, kot je licitacija v resničnem času s strani tretjih oglaševalcev.
impression.php/# Facebook seja Aplikacija Facebook uporablja piškotek za registriranje vtisov na straneh z možnostjo vpisa s profilom Facebook.
PREF YouTube 8 mesecev Opravi registracijo edinstvene identitete (ID), ki jo aplikacija Google uporabi pri ustvarjanju statističnih podatkov o tem, kako obiskovalec uporablja video posnetke YouTube na različnih spletnih straneh.
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube 179 dni Piškotek poskuša oceniti pasovno širino (bandwidth) uporabnikov na spletnih straneh, ki so povezane z video posnetki aplikacije YouTube.
YSC YouTube seja Opravi registracijo edinstvene identitete (ID) za ustvarjanje statističnih podatkov o tem, katere video posnetke aplikacije YouTube si je obiskovalec ogledal.

III - Veljavnost

To Politiko varstva zasebnosti in uporabe piškotkov javnega zavoda Turizem Ljubljana bomo po potrebi dopolnjevali, o čemer vas bomo ustrezno obvestili.

Ta Politika je objavljena na spletnem mestu www.visitljubljana.com in velja od 15. maja 2018 dalje.